parallax background

7ο MICRO μ FESTIVAL 2016 - ΕΙΔΙΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ


Στα πλαίσια του 7ης διοργάνωσης του και για δεύτερη φορά το Micro μ, φιλοξένησε μια ιδιαίτερη ενότητα με θέμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση». Η ενότητα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτηθήκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους. Πρόκειται ουσιαστικά για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που ασχολείται με την εκπαίδευση και την απασχόληση. Μερικοί από τους στόχους της προσπάθειας αφορούν: • Στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των ικανοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας, • Στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης, της Δια Βίου Μάθησης, της ευαισθητοποίησης για την περιβαλλοντική εκπαίδευση, • Στη σύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας και • Στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής ένταξης ευάλωτων κοινωνικά ομάδων (ΕΚΟ).

Το κινηματογραφικό αφιέρωμα «Μειονότητες, Ρομά, Διαπολιτισμική Εκπαίδευση» πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 60 χρόνια του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.

Το αφιέρωμα περιελάμβανε την προβολή πέντε θεματικών ταινιών μικρού μήκους, Ελλήνων και ξένων δημιουργών καθώς και τη διοργάνωση στρογγυλής τραπέζης με ειδικό θέμα: «Η διαφορετικότητα ως δύναμη προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης » με προσκεκλημένους μέλη μειονοτήτων οι οποίοι έχουν καταφέρει να δουν και να χρησιμοποιήσουν τη διαφορετικότητα τους με θετικό αντίκτυπο για τους ίδιους και την κοινωνία.

Πιο αναλυτικά, οι ταινίες που προβλήθηκαν ήταν οι εξής:«Yes! You May» του Mahhesh More , «I am a Roma Doctor - Carmen » της Anelise Sălan , «Love Stories» της Paola Suhonen , «Γιατί» της Κατερίνας Σιγάλα και «Firaq» της Κάλλις Ζήφου.

Η προβολή των ταινιών θα έγινε το Σαββατο 14η Οκτωβρίου 2017 με τη λήξη του διαγωνιστικού μέρους της διοργάνωσης σε όλους τους χώρους του φεστιβάλ.

Όσον αφορά τη ζωντανή συζήτηση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου 2017 μετά τη συνέντευξη Τύπου του 7ου Micro μ Festival στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Βασικοί ομιλητές ήταν οι:

Κώστας Παϊτέρης - Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Τσιγγάνων Διαμεσολαβητών και Συνεργατών

Δήμητρα Νικολάου - Ψυχολόγος/ ψυχοθεραπεύτρια

Χαλίλ Αλιζάντα - Ηθοποιός

Αναστασία Χατζηστεφάνου-Βαφέα - Διευθύντρια του Κέντρου Παιδαγωγικής και Καλλιτεχνικής Επιμόρφωσης «Σχεδία»

Τη συζήτηση συντόνισε με μεγάλη επιτυχία η Αμαλία Κορατζάνη – Δικηγόρος / Πιστοποιημένη Διαπραγματεύτρια από την ΑΣΟΕΕ.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ


YES! YOU MAY


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ5’
ΧΩΡΑΙΝΔΙΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑMahhesh More
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑSushil Suresh Chavan
ΗΘΟΠΟΙΟΙYash Chavan, Vijay Gupta, Pandurang Kadam
MOVIELINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η ταινία περιγράφει την προσπάθεια ένταξης ενός νεαρού παιδιού σε ένα σχολικό περιβάλλον διαφορετικής κοινωνικής τάξης στην Ινδία.


I AM A ROMA DOCTOR


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ8'
ΧΩΡΑΡΟΥΜΑΝΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑAnelise Sălan
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑPetruț Călinescu
ΜΟΥΣΙΚΗKetsa, Serghey Cheremisionov, Marcos H. Bolanos
ΗΘΟΠΟΙΟΙCarmen Andreea Boroghină, Vasile Astărăstoae, Marin Boroghină, Viorica Boroghină
MOVIELINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Η Κάρμεν πρόσφατα αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή της Ιατρικής Σχολής “Grigore T. Popa” της Ρουμανίας.. Η ακαδημαϊκή της απόδοση την ώθησε να γίνει συνεργάτης του Προγράμματος Υποτροφιών για την Υγεία για τον πληθυσμό των Ρομά. Η συγκεκριμένη υποτροφία υποστηρίζει νέους Ρομά να χτίσουν την καριέρα τους στο ιατρικό επάγγελμα.


ΓΙΑΤΙ ?


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ6'
ΧΩΡΑΕΛΛΑΔΑ
ΣΕΝΑΡΙΟ-ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΚατερίνα Σιγάλα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΝίκος Αρτοποιός
ΜΟΥΣΙΚΗΣτράτος & Αβραάμ Ισαακίδης
ΜΟΝΤΑΖΣτάθης Χαραλαμπίδης
ΗΘΟΠΟΙΟΙΓιώργος Ντίνος,Γιάννης Τριβέλλας, Κατερίνα Σιγάλα,Στράτος Ισαακίδης,Δέσποινα Κασιώτη,Διονύσης Τσουμπής,Χρύσα Σκερλετίδου κ.α.
MOVIELINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο κρίνουν τους ανθρώπους και όχι τις πράξεις τους. Μία αποξένωση μπορεί να γονατίσει μια ψυχή. Ένα σπίτι πλούσιο με φτωχές ψυχές μπορεί να γεννήσει μοναξιά, πόνο. Ο κάθε χαρακτήρας δεν ζητά να τον δικαιολογήσεις απλά να τον ρωτήσεις το Γιατί.


LOVE STORIES


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ8’
ΧΩΡΑΦΙΛΑΝΔΙΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑPaola Suhonen
MOVIELINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Πολιτικά κόμματα της Ευρωπαϊκής ένωσης ζητούν να απαγορευτεί το δικαίωμα ελεύθερης διακίνησης της μεγαλύτερης εθνικής μειονότητας της Ευρώπης, 10 εκατομυρίων Ρομά. Η αγάπη όμως είναι πανανθρώπινη. Δεν έχει όρια ούτε μπορεί να περιοριστεί. Ρομά κάτοικοι από το Ελσίνκι περιγράφουν τις σημαντικότερες ιστορίες αγάπης που έχουν ζήσει.


FIRAQ


ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΑΙΝΙΑΣ10'
ΧΩΡΑΕΛΛΑΔΑ
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΚάλλι Ζήφου
ΣΕΝΑΡΙΟΚάλλι Ζήφου, Luigi Lanzoni
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣLuigi Lanzoni
ΜΟΥΣΙΚΗΕμμανουήλ Ζήφος, Κάλλι Ζήφου
ΜΟΝΤΑΖΚάλλι Ζήφου, Luigi Lanzoni
ΗΘΟΠΟΙΟΙVladislav Ilic, Sabrina Habib
ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙAmer Masri, Ameena Abdulrahman
MOVIELINK

ΜΙΚΡΗ ΣΥΝΟΨΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Ένα ζευγάρι Σύριων παρουσιάζεται στις τελευταίες στιγμές του μαζί αφού δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αναζητήσουν και οι δύο καταφύγιο μακριά από τη χώρα τους.ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ


yppol-600x1046

Το αφιέρωμα «Νέοι & Εργασία, Γυναίκες & Εργασία» υλοποιείται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και από εθνικούς πόρους.

logo2014-2020